5 juli 2024
Evenementen

Image

Literaire Schurft #Throwback op de Gentse Feesten met Lize Spit, Ramy El-Dardiry, Iduna Paalman en Xavier Roelens

In het kader van het Zomerlief gaat vreemd-programma van KANTL presenteert Kluger Hans een feestelijke literaire avond met een blik op vroeger. Als boorplatform voor nieuw en opkomend talent zijn we er namelijk soms al heel vroeg bij. In deze tweede editie van Literaire Schurft #Throwback komen er weer vier auteurs langs uit de archieven van Kluger Hans.


Wie? Auteurs Lize Spit, Ramy El-Dardiry, Iduna Paalman en Xavier Roelens dragen voor uit oude en nieuwe teksten. MC Maite Vanthournhout heet jullie van harte welkom.

Waar? KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent

Wanneer? Zaterdag 20 juli om 17:00.

Jij komt graag af? Super! Het evenement is gratis en in de buurt van het feestgedruis. Kom dus even genieten voor je weer verder feest!


Iduna Paalman (c) Sebastian Steveniers

Iduna Paalman (1991) is dichter en schrijver. In 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar poëziedebuut De grom uit de hond halen. De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar. In 2022 kwam haar tweede dichtbundel Bewijs van bewaring uit, die in 2023 bekroond werd met de J.C. Bloemprijs en genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Naast poëzie schrijft Iduna proza, toneel, besprekingen en essays, onder meer voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Ze draagt voor op podia als De Nacht van de Poëzie, Lowlands, Crossing Border en Read My World. Ook werkt Iduna als presentator en docent.

Iduna Paalman verscheen voor het eerst in Kluger Hans in #33 De Waarheid (2017).

Ramy El-Dardiry (c) Tessa Posthuma de Boer

Ramy El-Dardiry (1985) is onderzoeker en schrijver. Hij promoveerde in de natuurkunde en werkt in Nederland bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zijn korte verhalen verschenen in onder meer De Gids, Kluger Hans, Liter en NRC. In 2023 verscheen bij uitgeverij Querido zijn debuutroman Tussen morgenzee en avondland. Dit boek werd bekroond met de Bronzen Uil en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs.

Ramy El-Dardiry verscheen voor het eerst in Kluger Hans in #39 Algoritmes (2020).

Lize Spit (c) Lieve Blancquaert

Lize Spit (1988) groeide op in Viersel, in de Antwerpse Kempen, en woont sinds 2005 in Brussel. In 2016 verscheen haar debuutroman Het smelt, waarvan meer dan 250.000 exemplaren werden verkocht. Er volgden vertalingen in zestien landen en een verfilming, die in het voorjaar van 2023 werd uitgebracht. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, werd NRC Boek van het Jaar en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de Premio Strega Europeo. Haar tweede – volgens NRC ‘onweglegbare’ – roman verscheen in december 2020: Ik ben er niet. In 2023 had ze de eer om het boekenweekgeschenk te schrijven: De Eerlijke vinder werd in een oplage van 550.000 gedrukt en jubelend door de pers onthaald. Lize is gastdocent creatief schrijven aan het RITCS en ze is columnist bij dagblad De Morgen.

Lize Spit verscheen voor het eerst in #15 (2012).

Xavier Roelens (c) Tessa Posthuma de Boer

Xavier Roelens (1976) was met zijn bundel ‘Stormen, olielekken, motetten’ (Atlas Contact, 2012) een van de eerste dichters van de nieuwe generatie die het thema ‘klimaatverandering’ poëtisch onder woorden bracht. Het werk bezorgde hem ook een nominatie voor de Herman de Coninckprijs. In zijn recentste bundel ‘Onze kinderjaren’ (Atlas Contact, 2018) schrijft hij een alternatieve geschiedenis van de 20ste eeuw aan de hand van de vroegste herinneringen van 365 mensen, de groeiende kindercultuur (van Bumba over Pluk van de Petteflet tot Asterix en Sherlock Holmes) en een liefdevolle aandacht voor de kleine mens in het raderwerk van de grote gebeurtenissen. ‘Onze kinderjaren’ werd genomineerd voor de Grote Poëzieprijs. Naast poëzie is Xavier ook gefascineerd door zowel literaire als algemeen-culturele tijdschriften, een thema dat hij graag verwerkt in zijn lezingen.

Xavier Roelens stond aan de wieg van Kluger Hans en was de eerste hoofdredacteur.

Wil je er ook altijd vroeg bij zijn en het talent van morgen vandaag al lezen? Neem dan een Kluger Hans-abonnement via onze webwinkel!


DIT BERICHT DELEN