29 juni 2020
Evenementen

Image

Literair Reservaat 2020: canon/kanon

Praat met interessante auteurs vanuit je comfortabele zetel. Live! Met Literair Reservaat 2020 komt er een literair salon in je eigen salon terecht. Of hoe coronamaatregelen niet per se nadelig moeten zijn. Ga met de schrijvers in discussie over de canon, hoor hoe ze je hun eigen werk voorlezen en luister samen naar de betogen. En dat zonder de bus te nemen.

We hebben met andere woorden een nieuwe datum gevonden voor het Literair Reservaat van 2020: woensdag 30 september. De auteurs komen samen in De Krook in Gent en jij kan gezellig mee aanschuiven via Zoom. Net zoals anders zijn er drie rondes met telkens twee auteurs, waardoor je aan het einde van de avond met zes auteurs een persoonlijk gesprek hebt gehad. Tussen de verschillende rondes door luisteren we naar een betoog. Meer info over het programma lees je hieronder.

Toegang tot deelname koop je hier. Vanwege het digitale karakter hebben we de oorspronkelijke standaardprijs van dit evenement verlaagd van 12 naar 3 euro. Abonnees van Kluger Hans mogen zoals gewoonlijk gratis deelnemen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveer snel. Er kunnen zich maximaal vijftig personen inschrijven.

Niet technisch onderlegd? Geen paniek! Enkele dagen nadat je je toegang tot deelname hebt gereserveerd, ontvang je een mail van ons met instructies, zodat alles vlot zal verlopen.


Het thema van dit jaar luidt canon/kanon: is het verleden een wapen om nieuwe initiatieven af te schieten of een rijk gevuld arsenaal, waarmee we hedendaagse conventies en schijnevidenties te lijf kunnen gaan? Zorgen meesterwerken uit de literaire geschiedenis voor inspiratie of constipatie bij (beginnende) schrijvers? En wie bepaalt hoe dat verleden er juist uitziet of -hoort?

Het canondebat is niet nieuw en woedt al lang in academische wereld. Recenter sijpelt het thema ook in de publieke opinie door. Maar hoe gaan auteurs en lezers ermee om?

Het Literair Reservaat is een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen. We richten de spotlights op de marges van het literair landschap, waarbij we een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers.

Met
Elisabeth Elegeert
Annemarie Estor
Steff Geelen
Robin Kramer
Onias Landveld
Mohamed Ouaamari
Christiaan Ronda
Malika Soudani
Emma van Meyeren
en Leen Verheyen.


Het programma

19.00 uur: digitale verwelkoming in de zoom waitingroom, waarin je een gesprekstafel toegewezen krijgt. Elke gesprekstafel heeft een aparte ‘kamer’ in Zoom.

19.30 uur: verwelkoming door hoofdredacteur Yasmin Van ‘tveld.

19.45 uur: betoog ‘Zonder zijwieltjes’ van Roddia Rumahloine. Tijdens de betogen zitten alle deelnemers in één grote Zoomkamer.

20.00 uur: eerste ronde Literair Salon met twee schrijvers en een moderator in een Zoomruimte met maximaal tien personen.

20.45 uur: betoog ‘Pissen tegen het Parthenon’ van Michaël Van Remoortere.

21.00 uur: tweede ronde Literair Salon, je tafel krijgt twee nieuwe schrijvers.

21.45 uur: betoog ‘De literaire canon door de ogen van schrijvers’ van Annette Akkerman.

22.00 uur: derde ronde Literair Salon, je tafel krijgt opnieuw twee andere schrijvers.

22.45 uur: we sluiten af en nemen afscheid. Je kan nu veilig je computer uitzetten.


Op 30 september 2020 om 19 uur, vanuit je eigen salon.

In samenwerking met KANTL – Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, Creatief Schrijven, De Nieuwe Garde en Bibliotheek De Krook.

Met steun van stad Gent en Cultuur Gent.

Toegang tot deelname: 3 euro. Gratis voor Kluger Hans-abonnees.


DIT BERICHT DELEN