19 mei 2021
Evenementen

Image

Literaire Schurft op papier: #40 ‘(des)illusie’

Het lanceringsevent Literaire Schurft gaat deze editie door op papier. Via een aantal boekhandels (zie de lijst hieronder*) deelt Kluger Hans vanaf 25 mei een staaltje drukwerk uit met een QR-code en wachtwoord. Of bemachtig nu al een exemplaar via onze webshop. (Die ene euro is voor de postzegel.)

Palm de eerste zitrij in via de QR-code en ontdek hoe vier schrijvers uit #40 (des)illusie hun teksten tot bij je brengen.

Ga en luister voor de voordracht weer verdwijnt.

De namen van de auteurs geven we je al mee. Maar wie de spits afbijt, dat blijft een verrassing. Houd de QR-code geregeld in de gaten tijdens de volgende data, want dan ontsluit hij een nieuw voorleesmoment:

maandag 31 mei
donderdag 3 juni
maandag 7 mei
donderdag 10 juni

*Deelnemende boekhandels: Copyright Bookshop in Gent, Boekhandel Grim in Hasselt, De Zondvloed in Mechelen, Paard van Troje in Gent, De Slegte in Gent, Buchbar in Antwerpen, De Groene Waterman in Antwerpen, De Reyghere Boekhandel in Brugge, Barbóék in Leuven en ‘t Oneindige Verhaal in Sint Niklaas. (Deze lijst zal nog groeien.)

Hoofdbeeld: Taking Care of the Crops, 2010, olieverf op doek, 244 x 305 cm. Afbeelding met dank aan de kunstenaar en Josh Lilley Gallery in Londen. Privécollectie Londen. Foto: Dave Morgan.


Benieuwd naar #40 (des)illusie?

Wat bieden verhalen en gedichten ons – illusie of desillusie? We zoeken het uit in dit jubileumnummer. Lees o.a. het essaywerk van Sarah van Vliet en Michaël Van Remoortere, proza van Sanne Aletta van Otten en Bauke Vermaas, en poëzie van Steff Geelen, Betül Sefika en Willemijn van den Geest. Deze editie komt tot leven met kunst van Adelheid De Witte en Ryan Mosley – die laatste dankzij gastcurator Rinus Van de Velde. Peetouders van dit nummer zijn Lize Spit en Rob van Essen! Hun favoriete teksten uit het nummer ontdek je later nog op Roergebied.

Wil je je graag abonneren op Kluger Hans en twee keer per jaar nieuw literair talent ontdekken? Dat kan hier! Je vindt dan als eerste het nieuwste nummer in je brievenbus en je krijg dan ook gratis toegang tot al onze evenementen. Wil je enkel #40 (des)illusie aanschaffen? Hou dan vanaf 21 mei onze webwinkel in de gaten.


Een aanhef

David Huyghe zoekt via dromen, beelden en taal naar de blinde vlekken van het bestaan. Het leven als woordkunstenaar bewandelt hij nog als een ontdekkingsreiziger, het liefst traag en mijmerend.

David Huyghe. Foto Jurgen Delnaet.

01 gas vult de kamer
02 links en rechts kijken elkaar liefdevol aan
03 de psychologen zitten aan het scherm gekluisterd
04 de pizzabezorger is te laat
05 dit is het einde

Fragment uit ‘Fase 6’ uit #40 (des)illusie.

Lennert De Vroey is lid van ZINK en als Montignard verbonden aan Monty Kultuurfaktorij. Hij schrijft voor podium en papier.

Lennert De Vroey. Foto Jurgen Delnaet.

Er zijn nu drie weken voorbij sinds ik een woning in Sint-Gillis heb betrokken en hoewel het wennen is – het Frans, de stoepranden, de opschriften, de op- en aflopende straten – is het vooral ook allemaal erg gelijkaardig.

Fragment uit ‘Galgenberg’ uit #40 (des)illusie.

Betül Sefika is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper, schrijver en helderziende. Sinds kort jongleert ze met deze beroepen bij de brede redactie van rekto:verso en freelancete reeds huppelend bij verscheidene culturele tijdschriften.

Betul Sefika. Foto Marianne Hommersom.

Het roodlopende oranje dat
eerst vanuit de binnenkant
van je ooglid brandt en dan
pas op je netvlies
is als onder de korst van de holle zon kijken.

Fragment uit ‘Waar is hier’ uit #40 (des)illusie.

Emma Zuiderveen is dichter, activist en werkt als scheikundige aan een PhD over de ecologische voetafdruk van nieuwe biomaterialen.

Emma Zuiderveen. Foto Dennis Lubbers.

vanavond kleden we ons in rood velours
we zullen ons verloven met moeder natuur

we zullen lieve woorden fluisteren want
de aarde is een lichaam en ze is een archief

Fragment uit ‘Rode Kreeften’ uit #40 (des)illusie.


DIT BERICHT DELEN