19 oktober 2022
Nieuws

Image

Maud Vanhauwaert en Gershwin Bonevacia zijn de peetouders van #43 Huid

Nummer 43 Huid wordt onder de vleugels genomen door twee sterke schrijvers: Maud Vanhauwaert en Gershwin Bonevacia. We stellen ze allebei graag voor. Beide schrijvers brengen krachtige poëzie, maar zoeken ook de grens op met andere genres zoals theater en muziek. In hun werk onderzoeken ze maatschappelijke thema’s. De twee peetouders ondersteunen mee de nieuwe namen die in dit nummer te lezen zijn. Gershwin en Maud kiezen daarbij elk hun twee favoriete teksten uit het nummer. Die verschijnen binnenkort (mét een toelichting!) hier op Roergebied.


Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert. Foto door Siege Dehing.

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, Querido) kreeg ze de Vrouw Debuutprijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en van 2018 tot 2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.

Maud zoekt stemmen!

Hoeveel verschillende combinaties kan je maken met de woorden van de zin ‘Ik spreek de taal nog niet zo goed’? Maar liefst 40.320. Maud Vanhauwaert heeft het plan opgevat om in 2023 een audioperformance te organiseren waarin álle versies worden opgesomd. Het wordt een waanzinnige marathon, een lange bezwerende toverformule, een meerstemmige ode aan de taal. Daarvoor heeft ze jouw hulp nodig!

Wil je samen met haar deze performance waarmaken en heb je twee minuutjes tijd om een fragment te vertegenwoordigen*? Dan ben jij de persoon die ze zoekt. Stuur een mailtje naar info@maudvanhauwaert.be voor meer informatie.


*Het enige wat je nodig hebt is een manier om tekst op te nemen. De voice-recorder van je gsm volstaat bijvoorbeeld al.


Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia. Foto door Sharon Janed.

Gershwin Bonevacia is dichter, schrijver en performer. Van maart 2019 tot januari 2022 was Gershwin stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door er meer dan 6.000 exemplaren van te verkopen. In 2021 verscheen zijn nieuwe dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang bij uitgeverij Das Mag en vertaalde hij het kinderboek Zo klinkt verandering van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman. Met zijn kenmerkende manier van voordragen maakt hij regelmatig deel uit van culturele programma’s. Gershwins stormachtige opkomst als dichter ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot een vindingrijke woordkunstenaar. Gershwin is dit jaar een van de schrijvers van ‘3PAK’, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Het is de eerste keer dat er een dichter meewerkt aan ‘3PAK’. In 2023 staat Gershwin in het theater met de voorstelling Terug naar Prinsenplein. Daarnaast is hij met een album bezig, stay tuned!

Zeker lezen!

Gershwin wil graag de bundel Bewijs van bewaring (2022) van Iduna Paalman voor het voetlicht brengen. Bewijs van bewaring is een zoektocht naar wat verzwegen werd en wat zich bewust verborgen hield. Een bijzondere ode aan vrouwen die lang over het hoofd werden gezien. Iduna Paalman zoekt in archieven, getuigenissen en vrouwelijke ervaringen en probeert in poëzie het ongeziene adem te geven. Wat beweegt er tussen speeltafel, schaamte en schavot?


Wil je als eerste #43 Huid in je brievenbus zien verschijnen? Abonneer je dan nu op Kluger Hans! Of doe iemand een jaarabonnement cadeau met onze cadeaubon. Wil je #43 Huid apart kopen? Dat kan in deze boekhandels en België en Nederland of vanaf de lancering via onze webwinkel.


DIT BERICHT DELEN