16 juni 2022
Nieuws

Image

OPEN OPROEP voor #43 Huid!

 

De huid is technisch gezien het grootste orgaan van je lichaam, omdat al je huid samen meer weegt dan elk van de andere organen. We dragen er zorg voor, beschermen het van de buitenwereld of gebruiken het voor intiem contact. Het is een meerlagig instrument dat we dagelijks gebruiken om onze wereld waar te nemen. Op basis van onze huid worden wij zelf dan weer op een bepaalde manier waargenomen.

Toch is het niet evident om deze sensorische en visuele realiteit in woorden te vatten. Hoe kan je de schoonheid van het oppervlakte beschrijven in een tekst? Werkt de pagina ook als een soort huid die wij versieren of aantasten met onze woorden? Een huid is namelijk meer dan een menselijk ding. Veel organismen hebben een beschermingslaag die het vitale binnenste omcirkelt. Literatuur bestaat door een serie van dieren- en plantenhuiden: perkament, papyrus, papier. Wat betekent het dat deze vervangen worden door de koude oppervlakten van technologie?

Is onze huid een weerzinwekkend ding dat we halsstarrig proberen te beschermen, zoals Curzio Malaparte beweert in zijn oorlogsroman De Huid? Of beschermt de huid ons juist van de buitenwereld? Hoe voelt het om je huid te laten versieren of het af te dekken? Hoe reageert die huid op kou of hitte, op gewenste of ongewenste aanrakingen, op de rijkheid van het sensorische en emotionele?

Voel je je goed in je vel? Wil je je geliefde met huid en haar verslinden? Heb je al een dikke huid ontwikkeld door het leven?

Stuur ons je zachtste woorden of teksten vol eelt voor Kluger Hans #43.

De deadline is 19 augustus

NIEUW! (Of toch nieuw sinds #40 (des)illusie.) Kluger Hans doet ook graag expliciet een oproep naar beginnende literaire vertalers. Wil je graag werk van een opkomende schrijver uit een ander taalgebied vertalen naar het Nederlands? Stuur dan zeker je voorstel in, want we zetten met plezier vertaaltalenten en internationale schrijvers in de kijker. Voor meer info over de voorwaarden kijk je even op onze inzendpagina.

Drop je schrijfsels via het inschrijfformulier in onze inbox.


DIT BERICHT DELEN