13 november 2023
Nieuws

Image

Jens Meijen en Twan Vet zijn de peetouders van #45 ‘Mutaties’!

Bij een nieuw nummer van Kluger Hans horen steeds twee kersverse peetouders en ook nu is dat niet anders. Graag stellen we jullie voor aan Jens Meijen en Twan Vet, die als trotse peetouders mee aan de wieg staan van #45 Mutaties. Beide auteurs zijn geïntrigeerd door de vele schakeringen van verandering en verbinden hun schrijven met wetenschappelijk onderzoek of andere artistieke praktijken.

Gefascineerd door deze auteurs en nieuwsgierig naar welke teksten uit het nieuwe nummer zij het meeste konden smaken? Hou dan zeker Roergebied in het oog om hun favorieten te leren kennen! Wanneer je #45 Mutaties dan wel kunt verwachten? Volgende week!


Jens Meijen. Foto door Simon Debbaut

Jens Meijen (1996) is doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven, onderzoeker en teamleider aan het Center for AI and Digital Policy in Washington, en Global Policy Fellow aan het Institute for Technology and Society in Rio de Janeiro. Hij leidt ook het AI-consultingbureau Ulysses AI. Daarnaast schrijft hij als literair recensent en journalist voor HUMO, De Morgen en De Standaard en is hij lid van de kernredactie van DW B. In 2019 verscheen zijn eerste dichtbundel Xenomorf (De Bezige Bij). Die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor beste Nederlandstalige debuut in 2020. Zijn debuutroman verscheen in 2021. De Lichtjaren was genomineerd voor de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur. In 2023 publiceerde hij zijn tweede dichtbundel Sunset Industries.

Leestip: Meijens dichtbundel Sunset Industries (De Bezige Bij) volgt de inwoners van Atlantis: een held die overstromingen bestrijdt, zijn familie op het thuisfront, en hun bijzondere hond. Ze leven in een mythisch universum waarin goden door koelkasten snuffelen, asfaltwegen oerbossen dooraderen, en zeevaarders uit eeuwenoude sagen in landschepen rondrijden. Prehistorische koningen klampen zich vast aan hun uitstervende olie- en gasimperiums – industrieën waarop de zon weldra zal ondergaan. Deze bundel is tegelijk een kosmische momentopname, een kwetsbaar beeld van een schrijver die een desintegrerende samenleving wil doorgronden en een verkenning van het lijden dat overal rondom ons te zien is. 


Twan Vet. Foto door Ivar Elstrodt.

Twan Vet (1998) schrijft poëzie, proza, liedteksten en muziek. Van 2021 tot 2024 is Twan stadsdichter van Amersfoort. Zijn gedichten verschenen onder meer in literaire tijdschriften zoals de Revisor, Het Liegend Konijn, DW B en Deus Ex Machina. Ook in kranten stonden poëtische publicaties zoals Het Algemeen Dagblad en NRC. Hij blogt wekelijks voor Tirade en is medeoprichter en redacteur van literair tijdschrift Landauer. Zijn gedichten las hij voor op festivals zoals de Nacht van de Literatuur en Dichters in de Prinsentuin. Ook is hij deel van het kleinkunstpopduo Ransijn en Vet.

Leestip: ‘DEMarrage’ is een speciale uitgave van Deus Ex Machina, de tweede in de jaarlijkse reeks. Hierover zegt Twan: “Het nummer is volledig gevuld met werk van de onvolprezen Sofie Verraest en er staan ook nog zeventien nieuwe gedichten van mijn hand in. Ik heb een half jaar aan die gedichten gewerkt onder de bezielende leiding van Sylvie Marie en dat heeft, wat mij betreft, geresulteerd in een bijzonder staaltje literatuur. Maar ik wil eigenlijk vooral de novelle van Sofie in de schijnwerpers zetten, Sji Kong, omdat ik enorm gecharmeerd ben van hun eigenzinnige, uitgesproken stijl: ik had nog nooit zoiets gelezen, en ik had eerlijk gezegd ook nog nooit van Sofie gehoord voordat we samen in één boekje zaten, maar ik ben enorm van hun werk gaan houden. Sofies proza staat met twee voeten in de echte wereld en hun schrijfstijl is heel erg talig (het is een intrigerende mix van Vlaams, verschillende dialecten en Engels) en hen is in staat om personages te scheppen binnen een heel kort tijdsbestek die onder je huid gaan zitten, personages die je met je meedraagt vanaf het eerste moment dat je ze leert kennen. Ik vind het heerlijk als het lezen van een novelle een beleving is, en word het liefste helemaal in een andere wereld gezogen. Dat gebeurt in Sji Kong, het is een wonderlijk avontuur dat ik iedereen toewens.”


Wil jij als eerste #45 Mutaties in je brievenbus zien verschijnen? Abonneer je dan nu! Op 16 december vindt trouwens de Literaire Schurft plaats, ditmaal in samenwerking met VONK & Zonen tijdens hun gloednieuwe festival, waar enkele auteurs uit #45 Mutaties het nummer met veel enthousiasme zullen lanceren. Al benieuwd naar dit evenement? Neem dan zeker een kijkje naar het programma van Vers Vuur!


DIT BERICHT DELEN