3 mei 2023
Nieuws

Image

Yasmina El Messaoudi en Raf Njotea zijn de peetouders van #44 ‘Blur’!

Ook nu werken we weer met twee peetouders die het nieuwe nummer liefdevol adopteren. We zijn fier en blij dat Yasmina El Messaoudi en Raf Njotea bereid zijn om als meter en peter dit nummer met als thema ‘blur’ onder de vleugels te nemen. Beide auteurs zijn erg present in de media en actief binnen de literatuur en kunst.

In hun werk gaan zowel Yasmina als Raf op onderzoek naar de duidelijkheid en onduidelijkheid in hun eigen leven, zaken die vanzelfsprekend zijn en dingen die in vraag kunnen of moeten gesteld worden.

Yasmina en Raf geven de komende weken hun twee favoriete teksten uit dit nummer prijs. Houd dus in elk geval Roergebied in de gaten!


Yasmina El Messaoudi.

Yasmina El Messaoudi is nieuwslezer van de ochtendshow Kawtar en Keyaert op MNM. Daarvoor werkte ze als eindredacteur voor radio2, presenteerde ze voor Bruzz, Radio 1 en Qmusic. Ze schreef ook voor Libelle, Flair en Charlie Magazine. In het voorjaar van 2022 debuteerde ze met Straatkat.

Leestip: Yasmina’s debuut Straatkat. “Een boek dat ik misschien liever niet had geschreven, omdat het er kwam door de dood van mijn moeder. Toen ze de diagnose van pancreaskanker kreeg, wisten we dat ze nog maar een jaar te leven had. Afscheid nemen met een aftelklok is intens zwaar. Ik blokkeerde en enkel door te schrijven kreeg ik weer zuurstof. Dat ben ik blijven doen. Want zelfs na de dood van mijn moeder, bleef ik afscheid nemen. Van het gezin dat ik kende en de enige thuis waar ik als kind van een gemengd huwelijk echt mezelf kon zijn. In ons gezin stonden de bijbel en koran naast elkaar. Er werden nooit vragen gesteld over de mengelmoes aan talen, gebruiken en religies. Maar daarbuiten was ik een buitenbeentje, een straatkat. In het Vlaamse dorp, maar ook bij familie in Molenbeek of Marokko. Met het afscheid van mijn moeder begon een zoektocht naar een nieuwe thuis.”


Raf Njotea. Foto door СОЛОВОВ / SOLOVOV.

Raf Njotea is scenarist, opiniemaker en presentator. Na een studie taal- en letterkunde aan de KU Leuven en jobs in het onderwijs, de privé en het maatschappelijk middenveld zette hij in 2016 zijn eerste stappen als scenarist. Raf schreef twee jaar voor VTM-soap Familie, waar hij de kneepjes van het vak leerde. Daarna volgde scenariowerk voor onder andere jongerenreeks PANNA en de populaire één-serie Dertigers, waar hij nog steeds voor schrijft. Raf presenteerde mee het non-fictieprogramma Voorproevers op Radio 1 en treedt vaak op als presentator of moderator van events en panelgesprekken. Daarnaast mengt hij zich in het publieke debat, zoals via zijn tweewekelijkse column in De Standaard. Identiteit, taal en representatie staan daarin vaak centraal. Samen met Lander Kennis maakte Raf de podcast Ouder voor Radio 1, waarin hij het mysterieuze migratieverhaal van zijn Nigeriaanse vader wil ontrafelen. Ouder werd genomineerd voor de Belfius Persprijzen en de Prix Europa en kreeg het stempel Meestervertellers van de Stichting Verhalende Journalistiek.

Luister- en leestips: Ouder is een soort audioboek, een mix van meeslepende journalistiek en spannend geschreven luisterverhaal. Zeker opzetten dus! Een boek dat daar naadloos bij aansluit is Een verzwegen leven van Eva Kamanda en Kristof Bohez. Samen gaan zij op zoek naar antwoorden over het leven van Eva’s overgrootvader François Kamanda, een van de eerste Congolese migranten die aankwamen in België. Tijdens die zoektocht leggen ze ook een stuk onvertelde Belgische geschiedenis bloot.


Wil jij als eerste #44 Blur in je brievenbus zien verschijnen? Abonneer je dan nu nog! De lancering is voorzien voor de week van 8 mei. Op 13 mei vindt onze Literaire Schurft plaats, waar het nummer officieel gelanceerd wordt met enkele auteurs uit het nummer op het podium. Wil je komen? Schrijf je dan in. (‘t Is gratis!)


DIT BERICHT DELEN