9 mei 2021
roergebied

Image

Jutta Callebaut leest voor: ‘Het middelste wezen krijgt het erg warm’

Een tekst lezen met je ogen dicht? Het kan!

In Sprekende Letteren, een podcast van De Gids die we graag met je mogen delen, hoor je verhalen, essays en poëzie, voorgelezen door de auteur zelf.

Het middelste wezen krijgt het erg warm van Jutta Callebaut is nu ook hier op Roergebied te beluisteren! Het verhaal grenst tussen mythe en mystiek en leest als een droom. Verteld vanuit een afstandelijk perspectief, neemt de tekst je mee op een fantasierijke beschrijving van een nacht en de wezens die erin ronddwalen.

Het was op zo’n soort onuitstaanbaar heldere dag dat het eerste schepsel zich met zijn klauwen naar buiten werkte, mijn lichaam uit. Mijn gedachten waren opgezwollen, mijn schedel was te klein geworden.


Jutta Callebaut (1992) behaalde bijna een doctoraat gedragsbiologie aan de VUB. Ze deed onderzoek in dolfinaria waar ze bestudeerde hoe het gedwongen uitvoeren van kunstjes in ruil voor diepgevroren schelvis, de zelfwaarde van jonge zeeleeuwen aantast. Een bond van verbolgen zeeleeuwenshow-organisatoren wist de publicatie van haar onderzoek te voorkomen. Nu studeert Jutta Callebaut Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen in de hoop haar resultaten alsnog te kunnen openbaren, zij het in dichtvorm. Ze schrijft uitsluitend fictie en boze lezersbrieven.

Sprekende Letteren wordt gepresenteerd en gemonteerd door Selin Kuscu. Muziek door Niels Koopmans. Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds


DIT BERICHT DELEN