26 mei 2020
Nieuws

Image

#38 Het belang van het irrelevante

Het belang van het irrelevante: het klinkt als een paradox. Het irrelevante lijkt onnodig en onbelangrijk ten opzichte van wat zich op de voorgrond afspeelt. Wat belang heeft wordt nuttig en ernstig bevonden – de irrelevantie delft hierbij het onderspit. Of is dit slechts een kwestie van perspectief?

Het belang van het irrelevante kan ook iets zijn dat een verschil maakt ondanks de zuivere nutteloosheid. Zoals puntjes op de i die langzaam verdwijnen. Of een gat dat een tijdschrift volledig doorboort. Maar is iets écht van onbelang, wanneer het zorgvuldig geplaatst is om aan te tonen wat de invloed van iets onnodig kan zijn?

De auteurs die we je presenteren in dit achtendertigste nummer geven irrelevantie, dat wat ogenschijnlijk van belang is en de vloeiende grens ertussen verschillende gedaantes. Ontdek tekst van Anne Broeksma, Anselm Berrigan (vertaling van Jeroen van den Heuvel), Christiaan Ronda, Dimitri Antonissen, Marijn Pelkmans, Maarten Luyten, Lieven Stoefs, Lotte Lola Vermeer, Sanne Aletta van Otten, Lies Gallez, Jordi Möllering, Olga Ponjee, Niels Raaijmakers en Anna Wegloop.

De ene laat je een blik werpen op het ongehoorde. Of op het lot van een dood lichaam waar niemand naar omkijkt. Er zijn personages die geen blijf met zichzelf weten en willen krimpen. Wat als je liefst zo weinig mogelijk plaats inneemt om gelukkig te zijn? Maar niet gezien worden blijkt elders evenzeer gevolgen te hebben. Er wordt geprotesteerd en gerebelleerd. Het onbekende jaagt angst aan. Er zijn doelen die bereikt moeten worden, focussen die scherp staan – maar waarom eigenlijk? Er zijn teksten met toekomstbeelden en opgelopen littekens die vraagtekens plaatsen bij de waarde van het individu. Meningen worden niet gehoord of vertroebelen meer dan ze verhelderen. De kleur roze is alom aanwezig.

In Het belang van het irrelevante ontdek je ook werk van Olivia Hernaïz en Nadia Guerroui. Olivia toont met haar kunstpraktijk dat je soms hardnekkige waarheden moet loslaten om tot een betere uitkomst te komen. Nadia geeft dan weer de hoofdrol aan subtiele ervaringen. Op zoek naar wat echt belangrijk is, maakt ze dingen die er niet echt zijn.

BESTEL #38 Het belang van het irrelevante HIER.


DIT BERICHT DELEN