#42 Chaos

 18,00

In ons tijdsgewricht dient chaos omzeild te worden. Maar hoe hard we ook proberen, onder de schijnbare structuur van het alledaagse strekt chaos zich uit, klaar om onze pogingen achteloos teniet te doen. “Je zou wat vaker mee kunnen gaan naar de bootcamples. Of download een mindfulnessapp”, zegt een enerverende huisgenoot in het verhaal ‘Zolang je maar gelukkig bent’ door Evelien Flink. Dit soort goedbedoelde tips weerhoudt de hoofdpersoon er echter niet van in chaos te verglijden.

In dit nummer peuteren onze auteurs chaos van tussen de kieren van het opgeruimde leven. Jorg van den Kieboom voert in ‘een mens gevallen’ personages op die zoeken naar rituelen om de chaos rondom zich te beheersen. In ‘Elias’, een kortverhaal door Tyche Tjebbes, volgen we een vrouw die na het beluisteren van een audioboek de voeling met het stabiele campingleven verliest. Chaos toelaten en uitlokken is een vorm van verzet tegen de huidige orde van de dingen. Wat weigert afgebroken te worden, blijft overeind als een ruïne – het tegenovergestelde van chaos, aldus Christiaan Ronda. In ‘Een onvolledige catalogus van ru nes en utopieën’ zien we een opeenvolging van verkruimelde beelden: vergane glorie die weigert een nulpunt te bereiken.

Als we chaos buitensluiten, stolt het leven. Met dit nummer valt chaos in je brievenbus. Het is aan jou om de pagina’s terug in de juiste volgorde te puzzelen.

 

De auteurs: Felix Sandon, Tyche Tjebbes, Francesca Birlogeanu, Yamakawa Masao, Jan Moens, Adriana Murad Konings, Joep Harmsen, Bas Tuurder, Pieter Franciscus M, Christiaan Ronda, Julien Staartjes, Wout Waanders, Jorg van den Kieboom, Wim Wauman, Benjamin De Roover & Casper Burghgraeve, Bouke Schut, Evelien Flink en Gwyn Bouwman.

Gastredacteur: Mohamed Ouaamari.

De kunstenaars: Susanna Inglada en Marcin Dudek. | In Susanna’s scenario’s met wriemelende personages die opgesteld staan als op een filmset, lijk je als toeschouwer een scène te betreden waarin je prompt zelf een van de acteurs wordt. | Marcin herinnert zich levendig hoe chaos het Pools voetbalstadion overnam en individuen transformeerde tot hooligans. Hij was één van hen. Deze ervaringen vertaalt Marcin Dudek in zijn studio.

Gastcurator: Benedicte Goesaert.

Peetouders: Gaea Schoeters en Arno Van Vlierberghe.

Categorie:

Beschrijving