28 oktober 2021
Evenementen

Image

Literaire Schurft ‘Gêne’: kunstenaar ontmoet schrijver

Kluger Hans viert haar nieuwste nummer met een tentoonstelling! In samenwerking met De Centrale koppelden we vier kunstenaars aan vier auteurs. De kunstenaars lieten zich inspireren door de teksten van deze schrijvers uit #41 Gêne. Die creatieve som leidt tot een kruisbestuiving tussen woord, muziek en beeld. Het eindresultaat wordt eind november tentoongesteld in De Centrale.

Je bent warm uitgenodigd voor het officiële toonmoment op vrijdagavond 26 november – met live voordrachten en een drankje. Langskomen om een kijkje te nemen kan ook nog in het weekend van 27 en 28 november.

Officieel toonmoment: vrijdag 26 november om 19.30 uur.

Nog te bezichtigen op zaterdag 27 & zondag 28 november, telkens van 14 uur tot 18 uur.

Locatie: De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent.


Miran Öztürk zal een streepje muziek voorzien bij het korte verhaal van Hanne Craye. Hij speelt in bands die gaan van rock, pop tot Arabisch geïnspireerde flamenco en Iraanse spirituele muziek vandaag.

Sarita Kuruova schrijft poëzie en laat zich inspireren door Jonathan van der Horsts essay ‘Provare a = cercare di’.

Lore De Schutters kunst bevindt zich tussen taal en beeld, dat uit zich o.a. in projecten met found footage. Zij gaat aan de slag met het gedicht van Marloes van der Singel.

Sanna Shirzhad werkt met textiel in haar kunstpraktijk, die voor dit project verweven is met de poëzie van Sixtine Bérard.


Is faalangst een springplank of afgrond voor de beginnende schrijver? Smoort schaamte talent in de kiem, of kan die net een stimulans bieden aan opkomende woordkunstenaars om hun stem luider te laten weerklinken – en er wie weet zelfs van te genieten wanneer die overslaat? Deze vragen stuurden we met onze open oproep de wereld in. Ze werden goudeerlijk beantwoord en ontweken door de meest bedeesde en zelfverzekerde pennen van ons taalgebied. Kluger Hans schotelt je met gepaste trots (en zonder zweethandjes) hun verhalen, essays en gedichten voor.

Met Daan de Jager, Jonathan van der Horst, Bas Tuurder, Nic Wouters, Daan Kogelmans, Anna Wegloop, Anke Cuijpers, Hanne Craye, Nikki Dekker, Marloes van der Singel, Sixtine Bérard, Gaël van HeijstFarīd ad-Dīn ʿAṭṭār in vertaling van Remi Hauman en  Frederick Seidel in vertaling van Mattijs Deraedt. Ook in dit nummer gaan literaire teksten een paringsdans aan met het werk van twee beeldende kunstenaars. De speelgoedwerelden van Corentin Grossman mogen dan ogenschijnlijk lief en rozig lijken, dat blijken ze bij nadere inspectie allerminst. Joëlle Dubois toont ons onverbloemd en zonder oordeel wie we zijn wanneer we onze kleren afleggen en ons aan de wereld laten zien in onze intiemste eenzaamheid, in onze absurde menselijkheid.

Deze editie wordt ondersteund door Lies Gallez en Esohe Weyden.


*Literaire Schurft? Bij het verschijnen van elk nieuw nummer organiseert Kluger Hans een literair evenement om lezers te besmetten met de woorden van onze laatste worp.

Interesse in #41 Gêne? Je kan je hier een exemplaar aanschaffen.

Deze editie van Literaire Schurft in samenwerking met De Centrale wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van stad Gent en Cultuur Gent.


DIT BERICHT DELEN