21 oktober 2021
Nieuws

Image

Lies Gallez en Esohe Weyden zijn de peetouders van #41 Gêne!

Met trots nemen Lies Gallez en Esohe Weyden het meterschap op zich van Kluger Hans’ nummer 41 Gêne. Samen ondersteunen ze de lancering van deze editie. En die steun is een behoorlijke voorstelling waard!

Beide schrijvers laten het kwetsbare toe in hun teksten en deinzen daarbij niet terug voor het persoonlijke en ontblotende detail. En als er al sprake is van gêne, dan schotelen ze die liefst voor in een pakje klinkklare taal. Esohe en Lies geven elk hun twee favoriete teksten uit dit nummer prijs op ons online lees- en luisterplatform Roergebied. Benieuwd naar hun selectie? Hou dan Roergebied in de gaten.


Lies Gallez

Lies Gallez (1990) behaalde in 2014 haar master audiovisuele kunsten schrijven aan het RITCS in Brussel. In datzelfde jaar won ze ook de publieksprijs van de A.L. Snijdersprijs. Haar verhalen verschenen onder andere in De Gids, Kluger Hans en Deus Ex Machina. Begin maart verscheen haar debuut: de verhalenbundel Het water vangen bij Uitgeverij Querido.

Lies gooit hoge ogen met haar literaire teksten en werd nog voor het verschijnen van haar eerste boek door NRC Handelsblad uitgeroepen tot rijzende literaire ster. Wanneer we in het archief van Kluger Hans duiken, zien we hoe Lies haar sporen ook op ons boorplatform achterliet.

Lies Gallez’s verhaal ‘Zoet’ verscheen in #31 de val en daarop volgde ‘Hier wonen de mensen’ in #32 Pallaksch. Met ‘De koeien zijn niet belangrijk’ won Lies de TOTAAL-wedstrijd. Met dit verhaal vulde ze ook een gaatje in het geperforeerde #38 Het belang van het irrelevante.

Naast schrijven onderwijst Lies anderstalige nieuwkomers. Asiel- en migratieproblemen liggen haar nauw aan het hart. Dat engagement uit zich niet alleen in de klas maar ook in de blogs die ze voor  MO* schrijft en natuurlijk in haar verhalen.

Lies Gallez. Foto door Iris Kelly Kuntkes.

Zeker lezen

Het water vangen (2021) is een bijzondere verhalenbundel. Je leest er over de ongewone lotgevallen van atypische personages: een vrouw die meent zwanger te zijn van een dolfijn, een meisje dat per ongeluk haar kip doodt, ene Adorabelle met een tintelend oor waarin een tweede oerknal zich voordoet, Omar die kopje-onder dreigt te gaan tijdens zijn slepende odyssee als asielzoeker. Een beeldrijke maar ook opmerkelijk treffende taal vormt de bestendige onderstroom van haar korte verhalen.

“Wanneer ik mijn leven van een afstand aanschouw, lijkt het alsof het een grote oefening in wachten is. Wachten op water, eten, mijn moeder, de zon, de regen, mijn vader, vrijheid. Wachten op een plastic boot. Wachten op papieren, wachten op iemand mogen zijn, maar zonder twijfel zeker niet mezelf. En al zeker niet zo zwart.”


Esohe Weyden

Esohe Weyden. Foto door Shirin Rabi.

Esohe Weyden (1999) is een woordkunstenaar die zich vooral focust op podiumpoëzie en spoken word. Ze is de campusdichter van Universiteit Antwerpen, waar ze rechten studeert. In 2019 werd ze verkozen tot Laureaat van de Kunst en sleepte ze een van de Cultuurprijzen voor verdienstelijke Deurnenaars in de wacht. In 2021 opende ze het burgerlijk defilé van de Nationale Feestdag met een gedicht. Haar volgende project is de uitgave van haar eerste dichtbundel. 

Er is weinig gêne te bespeuren wanneer Esohe een pleidooi houdt, zij het als advocaat in wording of als bevlogen spoken word artist. Door tegenstellingen en nuances af te wegen in haar taal wil Esohe tot verbinding komen tussen woord en mens.

Ze bracht haar poëzie al op de meest uiteenlopende planken, van klassieke podia als Arenberg en Vooruit tot festivals als de Gentse Feesten en Pukkelpop. Daarnaast presenteert ze verschillende literaire evenementen, waaronder Mensen zeggen dingen in Antwerpen en Gent. Voor ATV brengt ze als stadsreporter kunst en cultuur in beeld.

Esohe transformeert het spoken word podium tot een strijdtoneel. Ze sloot zich aan bij de woordkunstbeweging Klimaatdichters, die met poëzie in al haar verschijningsvormen ijveren voor een klimaatvriendelijke wereld.

Zeker lezen in 2022

Het is nog even, maar ook niet zo lang meer: in het voorjaar van 2022 verschijnt Esohes debuutbundel bij Uitgeverij Vrijdag. Enthousiast verwelkomde de uitgeverij haar als nieuwe dichter van Vrijdag. Bij Universiteit Antwerpen kennen studenten Esohe als campusdichter. Daarvoor nam ze de fakkel over van Zainab Noor el Hejaz, de eerste campusdichter. De komende academiejaren schrijft Esohe maandelijkse (schaamteloze) poëzie over het universitaire en persoonlijke reilen en zeilen in Antwerpen. 


Wil je je graag abonneren op Kluger Hans en twee keer per jaar nieuw literair talent ontdekken? Dat kan hier! Je vindt dan als eerste het nieuwste nummer in je brievenbus en je krijg dan ook gratis toegang tot al onze evenementen. Wil je enkel #41 Gêne aanschaffen? Hou dan vanaf 28 oktober onze webwinkel in de gaten.

Ontmoet het schrijftalent van morgen. Kluger Hans is er voor de nieuwsgierige lezer die graag verder kijkt dan de gevestigde namen. Via dit tijdschrift leer je nu al de auteurs kennen die over vijf jaar op ieders salontafel prijken. Mei en oktober zijn onze oogstmaanden. Dan lanceren we een nieuw themanummer waarin we verhalen, poëzie, essays en theaterteksten van opkomend en onbekend talent verzamelen in een papieren jasje. Er is maar een grondregel: tekst, vormgeving en beeldende kunst spelen steeds op elkaar in.


DIT BERICHT DELEN