#39 Algoritmes

 14,00

Tegenwoordig associëren we het begrip algoritme vooral met technologische toepassingen en informatica. Een neveneffect van die steeds zelfstandigere en ingewikkelde netwerken is een groeiende waakzaamheid bij de mens voor een verlies aan controle over die technologie. Een angst die in zijn meest extreme vorm complottheorieën doet ontstaan en de paranoia voedt. Daarnaast is er ook een grote groep vooruitgangsoptimisten die iedere quantumsprong in het denken – van zelfrijdende auto’s tot ruimtekolonisatie – omarmen.
Ook in de literatuur vormt die spreidstand een dankbare en fascinerende denkoefening.

Samen met de auteurs in dit nummer onderzoeken we de gevaren en mogelijkheden van algoritmes voor de literatuur en haar lezers. Opvallend in de thematiek daarbij is het menselijk verzet tegenover die rationele logica.

Met teksten van Leonieke Baerwaldt (zie ook deze podcast van Ansicht), Levi Jacobs, Ghostwriter, Pieter Van de Walle, Sarabot, Arno Boey(deze tekst kwam tot stand tijdens de schrijfresidentie in Parijs van deBuren), Babeth Fonchie, Ella Bronder, Kate Dejonckheere, Lotte Loncin, Andrea Koll, Leen Pil, Willemijn Kranendonk, Esther De Soomer, Joost Vormeer, Lieselot Mariën en Ramy El-Dardiry. Kunst van Karel Koplimets en Sandrine Morgante.

Onder peter- en meterschap van Jean Paul Van Bendegem en Hind Eljadid.

Categorie: Tags: ,

Beschrijving