10 mei 2022
Nieuws

Image

Gaea Schoeters en Arno Van Vlierberghe zijn de peetouders van #42 Chaos

Kluger Hans presenteert Gaea Schoeters en Arno Van Vlierberghe: de peetouders van ons nieuwste nummer #42 Chaos. (Nog een dag of tien en je krijgt het te zien!)

Dient chaos omzeild te worden? Of moeten we chaos toelaten, juist uitlokken, als vorm van verzet tegen de orde van het leven? En welk nieuw leven kan groeien in zo’n levenloze ruimte? Deze vragen staan centraal in ons nakende nummer 42. Samen ondersteunen peters Gaea en Arno de lancering van deze editie.

Benieuwd naar welke teksten onze peetouders zelf het liefste gelezen hebben? (Ze kregen uiteraard een preview.) Houd dan zeker Roergebied in de gaten. Daar onthullen Gaea en Arno hun favoriete bijdragen aan Chaos.


Gaea Schoeters

Gaea Schoeters (1976) is schrijver, scenarist, librettist en journalist. Af en toe waagt ze zich stiekem aan poëzie. Ze debuteerde in 2018 met de reisroman Meisjes, moslims en motoren, een biografisch verhaal over de motorreis die ze door Iran, Centraal-Azië en het Arabisch Schiereiland maakte met fotografe Trui Hanoulle. In haar vrije tijd schopt Gaea af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken.

Gaea Schoeters. Foto door Sebastièn Van Malleghem.

Gaea’s werk bevindt zich op het kruispunt van vormonderzoek en sociaal engagement. Co-creatie en muziek maken deel uit van bijna al haar werk. Samen met Johanna Pas vertaalde ze Kae Tempest, met Gerda Dendooven maakte ze het filosofische kinderboek (N)Iets. Met componiste Annelies Van Parys werkt ze regelmatig aan opera’s en muziektheaterproducties, zoals de bekroonde opera’s Private View en Usher en de recente Van Ostaijen-bewerking Holle haven, waarin de twee de grenzen aftasten van spoken word. Hun werk wordt gespeeld in heel Europa, en momenteel werken ze samen aan een performance voor de Biënnale van Venetië. Na Gaea’s debuutroman Meisjes, moslims en motoren volgden nog meer romans, waaronder De kunst van het vallen, Zonder Titel #1 en Trofee.

Zeker lezen

Trofee (2020) beschrijft de pracht van de wilde natuur verstrengeld met de harde realiteit van onze omgang met Afrika. Het boek haalde de longlist van de Boekenbonprijs en de Boon Literatuur prijs, de shortlist van de Confituurprijs en de VN Thrillerprijs, kreeg een Special Mention van de European Literature Prijs en won de Sabam Literatuurprijs. 

Trofee neemt ons mee in de verdrongen geest van een westerse jager, voor wie Afrika één grote speeltuin is. Geleid door een dubieus moreel kompas weegt hij de waarde van een leven af. Een stilistische tour de force, waarin het razende ritme de fysieke dreiging het plot nog hoger opstuwt.


Arno Van Vlierberghe

Arno Van Vlierberghe. Foto door Catherine Lemblé.

NAAM: Arno Van Vlierberghe
DATUM VAN GEBOORTE: 29/08/1990
TIJDSTIP VAN GEBOORTE: 23.15 uur
PLEK VAN GEBOORTE: Ukkel, België
MEDIUM VAN GEBOORTE: overwegend vaginaal
POSITIE IN HET LITERAIRE LANDSCHAP:
overwegend rechtopstaand
PUBLICATIES IN BOEKVORM: Vloekschrift
(2017, het balanseer) / Ex Daemon (2022,
het balanseer)
PUBLICATIES IN TIJDSCHRIFTEN:
her en der, offline en online

Ode aan Mark Baumer

Een naam die Arno Van Vlierberghe graag onder de aandacht wil brengen is die van MARK BAUMER (1983 – 2017). Mark Baumer – dichter, activist – ondernam in 2016 een tweede wandeltocht (blootsvoets) van de Oostkust naar de Westkust van de Verenigde Staten. Hij zamelde geld in tegen fracking. Elke dag hield hij een videodagboek bij, dat nog steeds te raadplegen valt op YouTube. Op dag 101 werd hij overdag aangereden door een terreinwagen. Hij was op slag dood. Daarmee verloren we een belangrijke handtekening onder het manifest van de wereld. Hoeveel Mark Baumers kunnen we nog verliezen? Wat moeten we doen wanneer niets meer kan? Hoeveel bouwgrond bevat de chaos van na mij, na ons? Het nagelaten werk van Mark Baumer is de sidderende hand die naar de zon wijst en net daarom van de schaduw houdt, het begrip voor de blaffende hond die gebroken werd om een bakstenen grammatica te beschermen, de private tranen die rollen bij het moedig flikkeren van de laatste pixel op een stukgeslagen bord, de aangeboden
schoen hoewel de eelt de last net nog draagt.


Wil je als eerste #42 Chaos in je brievenbus zien verschijnen? Abonneer je dan nu op Kluger Hans! Of doe iemand een jaarabonnement cadeau met onze nieuwe cadeaubonnen.


DIT BERICHT DELEN