25 september 2018
Evenementen

Image

Literaire Schurft in de Kerk: 21 oktober 2018 in Gent

Literaire Schurft staat op 21 oktober 2018 in het teken van Denkmal, tevens de titel en het thema van het najaarsnummer van Kluger Hans. Wat is herdenken en wat is verdringen? Is elke herinnering een vorm van vergeten? Wat hebben standbeelden te vertellen en wat verzwijgen ze?

 

Van 16 uur tot 18.30 uur, in de Sint-Jozefkerk in Gent (Wondelgemstraat), bieden we je een film, een performance, een open brief, een theatrale woordenoorlog, een tombola! Allemaal rond het thema herinneren en herdenken.

 

Inkom: €3 standaardprijs, €1 voor studenten en werklozen, gratis voor leden van Kluger Hans. (Tickets enkel add.)

 

We starten om 16 uur met een film! Journaliste en cineaste Zaïde Bil opent deze Literaire Schurft. Met ‘I remember’ (Memre Yu) maakte ze een documentaire over een huis in Suriname. Decennia geleden kwam haar eigen familie naar Nederland. Sindsdien werkt het vervallen huis als een katalysator van gedeelde herinneringen, meningsverschillen en zorgen over de toekomst. Na de film volgt een gesprek met Zaïde.

 

Wat vertellen standbeelden en wat verzwijgen ze? Astrid Haerens, die in eerder werk graag de openbare ruimte op een eigenzinnige manier verkende, brengt een gloednieuw verhaal over standbeelden.

 

Joachim Ben Yakoub stelt in een open brief aan koning Filip de vraag wat er moet gebeuren met de vele standbeelden van diens oud-overgrootoom, zoals dat aan het Troonplein in Brussel. Meer en meer jongeren die hier geboren zijn, en wier ouders uit Congo of andere koloniën afkomstig zijn, hebben immers genoeg van de dagelijkse vernedering die het bronzen standbeeld oproept én het racisme dat het symboliseert. Joachim Ben Yakoub is als pedagoog en sociaal agoog verbonden aan de MENARG en S:PAM-onderzoeksgroepen van de UGENT.

 

Meteen na de open brief volgt een theatrale woordenwisseling, waarin Pieter Cools en Simon Den Haerynck Leopold II en koning Filip aan het woord laten. Filip kondigt aan dat hij de beelden van Koning Leopold II uit het straatbeeld wil verwijderen. Hij had niet verwacht dat de bebaarde koning zou terugkomen om zijn nakomeling van antwoord te dienen. De theatrale woordenwisseling past in het project word wa(a)r.

 

Ook Kluger Hans herdenkt. We bestaan tien jaar en kijken even achterom. Tijd voor een tombola van oud en nieuw materiaal uit de korte, maar rijk gevulde geschiedenis van een eigenzinnig fenomeen!

Op Literaire Schurft wordt ook het nieuwe nummer Kluger Hans #35 Denkmal gelanceerd. Samen met de auteurs gingen we op zoek naar plaatsen waar de hedendaagse monumentaliteit zich ophoudt, naar de plekken waar aandenken en herdenken een nieuwe invulling krijgen. De beeldhouwwerken uit de reeks Fleeting Parts van kunstenares Milena Naef werden hierbij geselecteerd als treffende beeldbijdrage.

Literaire Schurft: meer info

Afbeelding: Detail van: Milena Naef, Fleeting Parts, Plate 160209, Cristallina marmer, 102 x 58 cm. Foto door Bibi Altink.


DIT BERICHT DELEN