17 mei 2021
Nieuws

Image

Lize Spit en Rob van Essen zijn de peetouders van #40 ‘(des)illusie’!

Kluger Hans viert de jongste telg in zijn tijdschriftencyclus! Dit jubileumnummer is een beetje troetelkind, een beetje enfant terrible. Sinds 2019 staan bij de wieg van ieder nieuw nummer ook fiere peetouders. Voor #40 (des)illusie zijn we blij te kunnen zeggen dat Lize Spit en Rob van Essen zich graag over onze nieuwste papieren baby ontfermen. Samen ondersteunen ze de lancering van deze editie. Uitkijken, want het veertigste nummer verschijnt op 21 mei.

Lize en Rob zullen binnenkort hun twee favoriete teksten uit #40 (des)illusie prijsgeven. Hou ons online lees- en luisterplatform Roergebied dus zeker in het oog!


Lize Spit

Lize Spit. (Foto door Lieve Blancquaert.)

Het is geen geheim dat we Lize Spit een warm hart toedragen. In Kluger Hans #15 uit 2012 (onder toezicht van de eerste redactiegeneratie) verscheen Lizes kortverhaal ‘Mierenzuur’. Toen al viel op hoe haar personages moeiteloos tot leven komen en tot de verbeelding spreken. Dat zij nu met twee succesromans op zak, Het Smelt en Ik ben er niet, terugkeert als meter van ons veertigste nummer, is een werkelijke wonderlijkheid die zich kan afspelen op ons literaire boorplatform.

Lize Spit (1988) behaalde een master Scenarioschrijven aan het RITSC. Ze is columnist bij De Morgen. In 2016 haalde haar debuutroman Het Smelt talrijke onderscheidingen binnen: de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs en de Hebban-Debuutprijs. De roman werd ‘NRC boek van het jaar’ en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de Premio Strega Europeo. In 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet.

Lize groeide op in de Antwerpse Kempen, maar woont sinds 2005 in Brussel en deelt dezer dagen haar schrijversnest met Rob van Essen. In haar schrijven komt een verbijsterend detailspel naar voren, waarin ook een psychologische gravitas sluimert. Als lezer voel je aan dat de verhalen die Lize kiest haar heel nauw aan het hart en de lever liggen; menselijk lief en leed ontrafelen zich op unieke wijze in de schrifturen van Lize.

Niet te missen: Ik ben er niet verscheen in december 2020 bij uitgeverij Das Mag.

De roman – een psychologische pageturner – gaat over de relatie tussen Leo en haar partner Simon en kan gelezen worden als een ode aan de onvoorwaardelijke liefde, maar is ook het verslag van de ontsporing van een (ge)liefde.


Rob van Essen

Rob van Essen. (Foto door Henri Verhoef.)

Kluger Hans is ook vereerd om literaire waaghals Rob van Essen te verwelkomen als peter. Met een uitgesponnen ris aan boeken is hij een doorgewinterde en gelauwerde schrijver. In zijn oeuvre neemt het korte verhaal een bijzondere plaats in. Zijn werk is vaak laconiek en surrealistisch, met een mix van high en low (pulp) culture.

Dit jaar kan Rob door zijn donkere brilmontuur terugkijken op een geprezen auteurscarrière van 25 jaar. Van Essen is een veelschrijver – dertien boeken staan al op zijn naam – die vlot schakelt tussen romans, kronieken en kortverhalen. Een auteur die oppervlakkigheden schuwt en zijn lezers meesleurt in een bevreemdende en toch erg vertrouwd aandoende wereld.

Rob van Essen (1963) schrijft romans en korte verhalen en recenseert Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Zijn roman Visser (2009) belandde op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, de verhalenbundel Hier wonen ook mensen werd bekroond met de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs. Zijn roman De goede zoon werd in 2019 bekroond met de Libris Literatuurprijs. Ter gelegenheid van zijn 25-jarig schrijversjubileum verschijnt in 2021 een heruitgave van zijn debuutroman Reddend zwemmen uit 1996. Bovendien is Brussel een schrijver rijker, want Rob is permanent aangeschoven aan de keukentafel van zijn vriendin, Lize Spit.

Naast het schrijven van boeken, vertalingen en columns houdt Rob een weblog bij die dezelfde naam draagt als zijn debuutroman: reddend zwemmen. Op een zonovergoten dag kun je gerust eens een duik nemen in het archief. Je vindt er taalpareltjes terug en het lest de leesdorst.

Niet te missen: Reddend zwemmen, te bestellen bij uitgeverij Thomas Rap.

Met de woorden van Rob van Essen zelf: ‘Ik ben erg blij dat dezelfde uitgeverij ter gelegenheid van dit jubileum deze roman nu weer uitbrengt. Het is een vreemd boek, “vreemd” in de beste betekenis van het woord.’

Wil je je graag abonneren op Kluger Hans en twee keer per jaar nieuw literair talent ontdekken? Dat kan hier! Je vindt dan als eerste het nieuwste nummer in je brievenbus en je krijg dan ook gratis toegang tot al onze evenementen. Wil je enkel #40 (des)illusie aanschaffen? Hou dan vanaf 21 mei onze webwinkel in de gaten.

Ontmoet het schrijftalent van morgen. Kluger Hans is er voor de nieuwsgierige lezer die graag verder kijkt dan de gevestigde namen. Via dit tijdschrift leer je nu al de auteurs kennen die over vijf jaar op ieders salontafel prijken. Mei en oktober zijn onze oogstmaanden. Dan lanceren we een nieuw themanummer waarin we verhalen, poëzie, essays en theaterteksten van opkomend en onbekend talent verzamelen in een papieren jasje. Er is maar een grondregel: tekst, vormgeving en beeldende kunst spelen steeds op elkaar in.


DIT BERICHT DELEN