26 oktober 2020
Nieuws

Image

Hind Eljadid en Jean Paul Van Bendegem zijn meter en peter van #39 Algoritmes!

Sinds het najaar van 2019 nemen een peter en meter onze nummers onder hun vleugels. Nele Van den Broeck en Joost Oomen – de allereerste meter en peter van Kluger Hans ooit! – ontfermden zich over #38 Belang van het irrelevante. We zijn erg vereerd dat Hind Eljadid en Jean Paul Van Bendegem zich bereid toonden om #39 Algoritmes boven de doopvont te houden.

Op velerlei wijze steunt Hind Eljadid beginnende woordkunstenaars in hun zoektocht naar een eigen stem. Een perfecte match met Kluger Hans, dus, dat zich als literair boorplatform voor opkomend talent tot doel stelt om nieuwe stemmen in het literaire landschap te injecteren.

Dat we Jean Paul Van Bendegem als ideale peter voor onze jongste telg zagen behoeft geen betoog. Als wiskundige en filosoof koestert hij een grote liefde voor het samenspel van wetenschap, kunst en literatuur. Het thema van dit nummer is hem dan ook op het lijf geschreven.

Hou Roergebied in de gaten om te weten te komen wat Hind en Pauls favoriete teksten uit #39 Algoritmes zijn.


Hind Eljadid

Hind Eljadid (1993) schrijft spoken word, geeft workshops en treedt geregeld op met eigen werk. 

Maatschappijkritiek vormt het kloppend hart van haar kunst: ze is een geëngageerde kunstenaar die confronterende slam poetry puurt uit maatschappelijk onrecht. Haar missie? Mensen bewust maken van de wereld waarin ze leven. Hinds werk getuigt van een ongezouten mening en stelt alles in het werk om een stem te geven aan kwetsbaren in de samenleving. 

Met haar platform ZonderWolk helpt ze beginnende woordkunstenaars bij het zetten van hun eerste stappen in het literaire veld en biedt ze hen een netwerk waarin ze hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast stampte ze Slam Aleikum uit de grond: een platform voor woordkunst in de breedste zin, dat beoefenaars van spoken word, slam, comedy en storytelling verzamelt rond thema’s als superdiversiteit, identiteit en de kunst van het samenleven.

In 2017 sleepte ze als enige Belg de Van Dale SPOKEN Award in de wacht. In 2018 won ze de BIIL Award Ultima en in 2019 de emancipatieprijs voor cultuur. In 2020 is ze writer in residence in Kunstencentrum Vooruit.

Niet te missen: Kruimeldief is het debuut van Hind en Zahra Eljadid. Het verschijnt in het voorjaar van 2021 bij EPO uitgeverij. Zet het in je agenda en loop rond die tijd gezwind de deur van je plaatselijke boekhandel plat.


Jean Paul Van Bendegem

Jean Paul Van Bendegem (1953) is licentiaat in de wiskun­de, doctor in de wijsbegeerte en emeritus professor aan de Vrije Universiteit Brussel. Voorheen was hij buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was ook directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie en is nog steeds actief als uitgever van het tijdschrift Logique et Analyse.

Zijn wetenschappelijk onderzoek spitst zich toe op de filosofie van de wiskunde. Enerzijds onderzoekt hij welke rol het oneindigheidsbegrip in de wiskunde speelt. Daarnaast gaat hij na hoe de wiskundige praktijk wordt beoefend (en niet in één of andere geïdealiseerde voorstelling). Hij interesseert zich ook voor de relaties tussen wetenschappen en religieuze opvattingen.

Van Bendegem verzorgt talrijke lezingen over een brede waaier van onderwerpen voor allerhande culturele verenigingen in Vlaanderen en maakt geregeld zijn opwachting in de media. In 2010 nam hij deel aan een artistiek project met Muziektheater LOD en het ensemble B’Rock en 2011 trad hij op als curator van de tentoonstelling Nul op tien!?, over de stelling van Pythagoras. In 2014 ontving hij van de VUB de bonusprijs voor maatschappelijke valorisatie.

Niet te missen: Grijs, wijs & puber

Uitgeverij ASP
www.aspeditions.be

Grijs, wijs & puber gaat over dat curieuze gevoel dat je er als ‘oudere’ niet meer toe doet, dat je rol uitgespeeld is, dat je overbodig bent, dat je mag gaan. Als jong gepensioneerde roept Jean Paul Van Bendegem op tot verzet, tot burgerlijke ongehoorzaamheid van de verworpen senior! Maar een verzet moet goed gefundeerd zijn. Daarom is het van belang te weten waar dit beeld van de oudere vandaan komt. Dit vertaalt zich in een onvermijdelijk lange reis die start met de wetenschappen, daarna het contrast laat zien met wijsheid, inzicht en kunde, vervolgens ziekte, verval en het eeuwige leven bespreekt om eindelijk aan te komen bij de senior die een tweede puberteit beleeft: ambetant en een ‘pijn in ’t gat’. Dit boek is voor iedereen die ouderdom als discriminerend ervaart en dus is een term, naast seksisme en racisme gepast, namelijk ‘grijsisme’. Bestel het boek hier.


Wil jij graag als eerste #39 Algoritmes in je brievenbus zien verschijnen? Dat kan! Abonneer je en die droom gaat in vervulling. Graag gedaan. (P.S.: Je krijgt er gratis toegang tot al onze evenementen bovenop!)

Binnenkort!

DIT BERICHT DELEN