20 mei 2021
Nieuws

Image

#40 (des)illusie

Wat bieden verhalen en gedichten ons als lezers – illusie of desillusie? Enerzijds scheppen schrijvers werelden waarin we ons gewillig laten meeslepen. Anderzijds kunnen de teksten die we lezen ons op een nieuwe manier naar de wereld doen kijken – onze naïeve denkbeelden als het ware doorprikken. Ook zijn de illusies die we onszelf wijsmaken, en de uiteindelijke desillusie die daar het resultaat van is, vaak een onderwerp van literatuur. De auteurs die in dit veertigste nummer gepresenteerd worden gaan elk op hun eigen manier aan de slag met illusies, droombeelden en waanvoorstellingen.

Ook de vormgeving van deze editie speelt met illusies. Zo verspringt de titel op de cover en verbergt de buitenkant in zwart-wit een kleurrijke binnenkant. Rol ook eens je nummer op en kijk wat er gebeurt. Niets is wat lijkt in dit gedenkwaardige jubileumnummer!


Het veertigste nummer pakt uit met een brede waaier aan schrijvers. We zetten ze hier op een rij.

Pöezie van Betül Sefika, Rob Theys, Marthe van Bronkhorst, Willemijn van den Geest, Emma Zuiderveen, Geert Simonis en Liesbeth Aerts. Literair essay van Sarah van Vliet. Proza van Christiaan Ronda, Lennert De Vroey, Bauke Vermaas, Tessa Guijt, David Huyghe en Joachim Schoones.

Maar ook de literaire vertaling krijgt vanaf nu een centraal plaatsje in Kluger Hans! Zo komen ook opkomend vertaaltalent en schrijftalent buiten het Nederlandse taalgebied in de kijker. Liesbeth Huijer vertaalt de Noorse Roskva Koritzinsky, Maarten Buser vertaalt een Engelse tekst van Abi Palmer en Joep Harmsen vertaalt de Spaanse Adriana Murad Konings.

Enkele teksten die in dit nummer verschijnen werden al live gepresenteerd tijdens ons Literair Reservaat in september 2020.  In samenwerking met KANTL – Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, Creatief Schrijven, De Nieuwe Garde en De Krook bespraken we met schrijvers het thema ‘canon/kanon’. Diepgravende reflecties daarover lees je in de  mailcorrespondentie tussen Peter Hautekiet en Christiaan Ronda, de gedichten van Steff Geelen en de essays van Annette* Akkerman, Michaël Van Remoortere en Roddia Rumahloine.


Voor het beeldend werk van (des)illusie selecteerde gastcurator Rinus Van de Velde de Britse kunstenaar Ryan Mosley. Mosley’s werken verkennen het absurdisme in ons bestaan, entertainment en eenzaamheid. De andere kunstenaar van deze editie is Adelheid De Witte. De nevelige beelden van de Gentse kunstenares sporen de verbeelding aan en schipperen tussen herkenning en mysterie.

Sinds 2019 staan bij de wieg van ieder nieuw nummer ook fiere peetouders. Voor #40 zijn dat Lize Spit en Rob van Essen.

BESTEL #40 (des)illusie HIER.


DIT BERICHT DELEN