20 augustus 2017
Nieuws


De toekomst van het woord – het woord van de toekomst?

Wordt het tijd om een nieuwe republiek der letteren te stichten? De huidige literaire infrastructuur kraakt in zijn voegen, uitgeverijen happen naar adem, boekhandels vechten tegen de bierkaai van digitalisering en commercialisering, de vanzelfsprekende plaats van de literatuur in opvoeding en onderwijs is verdwenen…

Kortom, dit is het ideale moment om een en ander te resetten.

Waar woekert het woord vandaag? Op welke momenten zorgt taal voor vuurwerk, kortsluiting, verbijstering of slappe lach? Kunnen we de term literatuur beter uit onze woordenschat schrappen? Hoe slaafs of getemd zijn onze tongen, onze verbeelding, onze verhalen? Welke verhalen of anti-verhalen, welke liederen of gekrijs, welke troost of donderpreken hebben we nodig in de 21ste eeuw? Wat kan een republiek der letteren vandaag en morgen zijn? Een samenzwering tegen de vanzelfsprekendheid? Een nieuwe kaballah? Vullen we de leeggelopen kerken voortaan met zelf verzonnen zingeving? Hacken we overheidssites met irrelevante tegeninformatie? Of trekken we ons terug in salons, souterrains en achterkamers, gevuld met verhit gefluister, gezang, gelach en geween?

Tijdens het Literair Reservaat (Gent, 14 december) buigt Kluger Hans zich over de vraag/vragen naar de toekomst van het woord. We hadden natuurlijk een spreker met naam kunnen uitnodigen om haar of zijn licht te laten schijnen over deze kwestie. Maar hé, dit is Kluger Hans, we laten liever een veelheid van stemmen, bekend of onbekend, aan het woord.

Daarom deze oproep: schrijf een betoog (maximaal 750 woorden) over wat volgens jou de toekomst van het woord is. De beste betogen worden tijdens het het Literair Reservaat gebracht. Dit kan op vele manieren: een klassieke lezing, een oproep of klaagzang, een manifest in versvorm… als het vertrekpunt. We dagen kandidaten uit om in tien minuten tijd een statement te plaatsen, een verworven inzicht onderuit te halen of een vraag uit te spitten.

Deadline: 31 oktober

Stuur naar info@klugerhans.net of gebruik het formulier hieronder

Fout: Contact formulier niet gevonden.


DIT BERICHT DELEN