29 november 2023
Nieuws

Image

Open oproep: #46 Het dier!

‘Wanneer de ogen van een dier een mens bezien, zijn ze aandachtig en op hun hoede. (…) De mens wordt zich van zichzelf bewust door de blik te beantwoorden.’ [1] Dat schreef John Berger in zijn essay ‘Waarom naar dieren kijken’. Maar dat mens en dier elkaar in de ogen kijken zorgt er nog niet voor dat ze elkaar ook begrijpen, vervolgt Berger. Nee, het gebrek aan een gemeenschappelijke taal slaat een kloof tussen hen in. 

Is het daarom dat we het dier behandelen zoals we dat doen? Het domesticeren, uit zijn natuurlijke habitat verjagen, tentoonstellen in parken en op grote schaal kweken, slachten en opeten? Stel dat we met dieren konden spreken, hadden ze ondertussen dan wel grondrechten verworven? En zouden wij als mens ons dan meer bewust zijn van het feit dat we zelf nog steeds een diersoort zijn

Hoe het ook zij, in ons denken en onze taal neemt het dier een belangrijke rol in. De Ilias, een van onze vroegste teksten, laat in zijn gebruik van metaforen zien hoe verbonden mens en dier zijn. [2] De metaforische leeuwen, paarden en hindes rennen, galopperen en dartelen doorheen het epos. Wie weet betrof de allereerste metafoor een dier.

Welke plaats neemt het dier in jouw taal en jouw teksten in? Ga je op zoek naar een ‘goddeloos mysticisme’ [3] door je aandacht naar buiten te richten en waarnemingen uit de natuur en dierenwereld binnen te laten? Of wil je onderzoeken wat er gebeurt als je het laagje menselijke beschaving weg krabt, wat er gebeurt als je diep in je eigen borst graaft, op zoek naar het dier in jezelf

Stuur ons je hondsdolle verzen, je klapwiekende kortverhalen, je spinnende essays en balkende theaterteksten. Maak zo van Kluger Hans #46 Het dier een beestachtig nummer.

Deadline: 16 februari 2024.

INZENDEN EN MEER WETEN

Kluger Hans doet ook graag expliciet een oproep naar beginnende literaire vertalers. Wil je graag werk van een opkomende schrijver uit een ander taalgebied vertalen naar het Nederlands? Stuur dan zeker je vertalingen in, want we zetten met plezier vertaaltalenten en internationale schrijvers in de kijker. Voor meer info over de voorwaarden kijk je even op onze inzendpagina.

Drop je schrijfsels via het inschrijfformulier in onze inbox.


Bronnen

[1] John Berger, ‘Waarom naar dieren kijken’ (Cossee Essay, Amsterdam, 2012), pp. 19-20.

[2] John Berger, ‘Waarom naar dieren kijken’ (Cossee Essay, Amsterdam, 2012), pp. 25

[3] John Gray, ‘De stilte van dieren: over de vooruitgang en andere moderne mythen’ (Ambo, Amsterdam, 2013)


DIT BERICHT DELEN