17 mei 2017
roergebied

Image

Pallaksch on stage: ‘In uiterste staat’

Pallaksch zoekt de grenzen van de betekenis op. En dus ook de extremen. Daarom maken we op 25 mei tijdens onze volgende Literaire Schurft ook plaats voor ‘In uiterste staat’.

In uiterste staat is een dichtbundel. De vierde van Frederik Lucien De Laere (Brugge, 1971), bij uitgeverij Vrijdag. De auteur vertelde eerder hierover: In mijn boek ‘In uiterste staat’ schrijf ik over mensen in extreme situaties. Hier ben ik al een tijdje mee bezig. Ik verken het menselijke kunnen en wat de mens aankan. Ik denk aan mijn bundel De martelgang waarin ik schreef over heiligen en asceten. Ik voel een zeker affiniteit met asceten, kluizenaars, mensen die tot het uiterste gaan om een bepaalde bewustzijnstoestand te bereiken. Als dichter vind ik het boeiend om met dat gegeven aan de slag te gaan. Zelf ben ik bezeten van mijn eigen schrijverschap, mijn eigen dichten. Ik ga ook in uiterste staat als ik in mijn gedichten schrijf, dan kom ik ook in een soort trance. Ik beschouw het als een soort sjamanistische beleving. Het thema van de bundel sluit naadloos aan bij wie ik ben en naar waar ik op zoek ga in mijn poëzie. Gedichten over onder meer  sjamanisme, insomnia, stunts, passie, ziekte, oorlog, ontbering en slavernij komen aan bod, in een zowel historisch als actueel tijdskader.”

In uiterste staat is ook een voorstelling. Samen met Louise Raes (dans) en Els De Keuckelier (regie) gaat de dichter met het poëtisch materiaal aan de slag.

“Ik was op zoek naar een interessantere manier om een poëziebundel te presenteren en zo kwam ik bij performance, dans, theater terecht. Eind vorig jaar zag ik de voorstelling Mount Olympus en de performance bij het werk Angel of Death van Jan Fabre en werd hierdoor getriggerd. De gedichten uit mijn bundel wilde ik op een soortgelijke manier laten vertalen. Thomas Barbier van De Reyghere bracht me in contact met Louise en Els.”

Zoals het hoort (of niet hoort) is deze voorstelling over extremen een heftige ervaring. Kom en onderga op 25 mei in De Ruimte (Fransevaart 28, 9000 Gent)!


DIT BERICHT DELEN